Scoor je rijbewijs bij FOKKE

boek nu je gratis proeflesHet verhaal van rijschool FOKKE


Fokke de Haan van ‘Rijschool FOKKE’:

“Ik help anderen op weg en de weg op..”

Drie jaar geleden kreeg Fokke de Haan (56) uit Sneek, niet te verwarren met ‘Foppe’, toen nog intern accountmanager zakelijke markt bij de Rabobank, van zijn werkgever te horen dat er in het kader van een toekomstige reorganisatie geen toekomst meer voor hem was bij ‘de Rabo’. Zijn dienstverband werd beëindigd. Hij was toen 52 jaar en was meer dan de helft daarvan werkzaam geweest in het bankwezen. De arbeidsmarkt zat niet te wachten op een vijftigplusser met uitsluitend ervaring in de bancaire sector. Hij zat niet bij de pakken neer, dook de schoolbanken weer in en deed een opleiding voor rijinstructeur, meldde zich aan bij het Startpunt Ondernemers van de gemeente Súdwest-Fryslân, deed daar de ondernemerstraining en startte op 14 februari 2018 ‘Rijschool FOKKE’. “Dat was op zijn zachtst gezegd een hectische periode” kijkt hij nu lachend terug op de afgelopen drie jaar. 

Hij werkte vanaf 1987 bij de Friesland Bank in Heerenveen en doorliep daar het interne opleidingscircuit. In de loop der jaren vervulde hij functies als kassier en hypotheekadviseur en werd uiteindelijk accountmanager zakelijke markt. We schrijven 2012 als het personeel van de Friesland Bank te horen krijgt dat de kleine provinciale bank wordt overgenomen door de Rabobank. 

De klanten werden verdeeld over de respectievelijke Rabobankkantoren in Friesland. Het personeel verhuisde mee met de klanten, zodat Fokke de Haan terecht kwam in het kantoor van Rabobank Sneek-Zuidwest Friesland. Als een volslagen verrassing kwam de overname niet voor hem. “De banksector was al jaren aan het krimpen en het geruchtencircuit draaide op volle toeren. Die krimp hield ook na de overname niet op, reorganisatie volgde op reorganisatie en in 2015 was ik aan de beurt.”

Werkritme erin houden

“Nou is solliciteren in een krimpsector een allesbehalve motiverende situatie, vooral niet als je vijftigplusser bent en een eenzijdige opleiding hebt genoten. En ook de rest van de arbeidsmarkt stond niet op de komst van Fokke de Haan te wachten. Ik zat in een outplacementtraject om te ontdekken waar mijn sterke punten lagen en ben tegelijkertijd als vrijwilliger onderwijsassistent geworden bij de RSG in Sneek, om het werkritme erin te houden. Want ik was niet van plan om van de (Rabo) bank op de bank thuis voor de TV te belanden. Op een informatieavond voor ‘starters’ kwam de mogelijkheid voorbij om een opleiding tot rijinstructeur te volgen. Als begeleider van enkele jeugdelftallen en andere werkzaamheden voor de jeugdafdeling van Sneker voetbalclub SWZ, weet ik dat het omgaan met en begeleiden van jongeren mij ligt. Ik zag daar wel parallellen in met het beroep van rijinstructeur, dus ben ik begin 2017 begonnen met deze opleiding. Om meteen daarna door te stromen met de ondernemerstraining van de gemeente Súdwest-Fryslân om zelfstandig ondernemer te worden.”

Eyeopener

“Dat was een eyeopener voor mij. Alle aspecten van het ondernemen - en dat zijn er best veel - werden door de coaches behandeld, zodat we stapsgewijs richting een samenhangend ondernemersplan werkten. Elke week moesten we een korte presentatie houden over een aspect van het ondernemen, bijvoorbeeld hoe je de financiën of de marketing wilde aanpakken en daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Met name het feit dat je door lotgenoten geholpen werd met suggesties en opbouwende kritiek sprak mij enorm aan.” 

Op 14 februari 2018 was Fokke er klaar voor. “Ik ben voor de financiering van deze nieuwe fase in mijn leven gewapend met mijn ondernemersplan voor ‘Rijschool FOKKE’ naar de Rabobank gestapt en heb het daar gepresenteerd. Dat plan gaf me houvast en rust. En bovendien had ik tijdens het schrijven en de wekelijkse presentatie-sessies alle mogelijke problemen al afgevangen. Het eerste jaar kon ik aan de slag met behoud van uitkering. Want je hebt zonder meer een aanloopperiode nodig bij de start van een eigen bedrijf. Maar nu begint de loop er wel in te komen. Je moet er hard voor werken, want het gaat niet vanzelf. Maar het voelt goed om hard te werken voor je eigen ‘toko’.”

“Het zit in mijn aard om anderen op weg te helpen en nu help ik ze als rijschool FOKKE letterlijk de weg op. Dat voelt goed.” 


Rijschool FOKKE is gevestigd aan de Pinksterbloem 35 in Sneek. www.rijschoolfokke.nl // M. 06 34 88 45 58 // E. info@rijschoolfokke.nl

 
E-mailen
Bellen
Map
Info