Scoor je rijbewijs bij FOKKE

boek nu je gratis proeflesBewust rijgedrag

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je rijgedrag. En een rijvaardigheidstraining of opfriscursus kan je daarbij helpen. Rijschool FOKKE organiseert regelmatig een rijvaardigheidstraining op de baan van het Verkeers Educatie Centrum in Drachten. Deze training is niet alleen toegankelijk voor leerlingen van rijschool FOKKE, maar iedereen kan zich aanmelden voor een dag.

Hoe ziet dat eruit, zo'n dag rijvaardigheidstraining?

Je gaat ervaren hoe hard er geremd moet worden bij verschillende snelheden en op verschillend wegdek. Je doet de remproef op stroef wegdek en daarna op glad wegdek, vergelijkbaar met vers gevallen sneeuw. Je zult merken dat de remweg flink toeneemt bij het opvoeren van de snelheid.

Daarnaast ga je ook nog een uitwijk oefening doen, waarbij je tegelijk een noodstop maakt en sturen om een object te ontwijken. Ervaring leert dat het erg lastig is om in een splitsecond zowel te moeten remmen als sturen om het object te kunnen ontwijken.

De laatste dag rijvaardigheidstraining was op zaterdag 13 juni  jl. Met een groep enthousiaste bestuurders en 2 leerlingen van rijschool FOKKE. De andere deelnemers kwamen met de eigen auto naar het VEC in Drachten. De middag begint met een goed verzorgde lunch en met een stuk theorie over deze middag. Het nut van een goed zit- stuurhouding wordt nog eens uitgelegd. Wie weet er nog wat een goede zit- stuurhouding is? Tijdens de rijlessen leer je dus dat met de linkervoet bij een volledig ingetrapte koppeling je been licht gebogen moet zijn, om een impact te kunnen opvangen. Afstand tot het stuur moet dusdanig zijn dat je je polsen bovenop het stuur kan leggen bij gestrekte armen. De juiste manier om je stuur vast te houden is op "kwart voor drie" en altijd met twee handen tenzij de versnellingspook bedient moet worden of een van de knoppen. Tijdens de training ervaar je ook het nut van goede banden onder de auto. De Mercedes in het filmpje staat op winterbanden en dat kun je heel goed zien tijdens de noodstop. ok belangrijk voor de juiste grip op het wegdek is dat je de beste banden om de achteras hebt zitten. Dit is om uitbreken van de achterzijde van de auto te voorkomen als je voor de bocht wilt insturen. Worden de banden andersom gemonteerd, de beste banden voor, dan zul je merken dat je door de achterzijde van de auto wordt "ingehaald".

Een voordeel dus om met de eigen auto deel te nemen aan de rijvaardigheidstraining is het leren kennen van de remweg van je auto met de gemonteerde banden. Merk je dus dat de remweg wel heel erg lang gaat worden, dan is het tijd om je profiel te controleren en eventueel nieuwe banden te monteren. Ook zul je ervaren wat de toegevoegde waarde is van een goed werkend remsysteem, ABS.


Na deze dag zul je je meer bewust zijn van het nut van een voorzichtige rijstijl. Veiligheid gaat boven alles. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen rijstijl. En hoe kun je dat beter testen, dan met de eigen auto tijdens een rijvaardigheidstraining van rijschool FOKKE.


E-mailen
Bellen
Map
Info